Търсене

Разчитане на рецепта

 

Това описание ще ви помогне да разберете по-добре какво означават абревиатурите, съкращенията, мерките и термините във вашата рецепта за контактни лещи.
Очните специалисти използват стандартни термини, съкращения, абревиатури и мерки, за да изпишат рецептата на пациенти, нуждаещи се от контактни лещи. Има много специфични данни, които трябва да бъдат изписани на рецептата. 

Рецептите по принцип са актуални от 1 до 2 години, в зависимост от нуждите от зрителна корекция на пациента. Може да се наложи да ползвате и рецепта не по-стара от 6 месеца. Рецептите за очила и за контактни лещи не са еднакви, не бива да се използват като взаимозаменяеми, т.е. рецертата Ви за очила не може да бъде използвана като рецепта за контактни лещи и обратното. След като веднъж вече е изминал периодът на актуалност на вашата рецепта, вие трябва да си направите очен преглед и да получите нова рецепта и да сте готови да си купите нови контактни лещи. Това е най-вече във ваш интерес - на пациента, да си доставяте здраве за очите през целия си живот.

Правила за рецептата

Съществуват различни изисквания, наложени от Здравното Министрество на нашата страна, към офталмолозите (очните лекари), оптометристите (специалистите, които измерват вашето зрение) и лицензираните оптици. Това е в най-голям интерес на пациента, който трябва да получи рецепта в края на очния преглед, независимо дали я е поискал или не, както и да му бъде разяснена информация относно предлаганите контактни лещи на нашия пазар.
В допълнение към изброените по-долу елементи, някои предписаниявключват и информация/препоръки колко често контактните лещи трябва да се сменят (веднъж месечно, на всеки две седмици, веднъж седмично, ежедневно и др.).

Специалистите, които предписват рецептите носят отговорност за акуратността на очния преглед, който са направили. Очният преглед може да бъде платен, в зависимост от ситуацията. Здравната каса в България поема очните прегледи на пациентите при положение, че пациентът има здравна осигуровка.

Само защото очите ви се чувстват добре и контактните лещи ви помагат не означава, че здравето на очите Ви е перфектно. Може да имате микроскопични проблеми, които могат да се видят само с биомикроскоп. Затова е добре веднъж годишно са се посещава очен лекар. Доказано е, че в 10% от случаите, когато се преглеждат пациенти се установяват ситуации, които могат да се превърнат в проблем, ако не се погрижим за тяхното лечение или превенция веднага.

Не забравяйте, че ако сте с проблемна диагноза е много малко вероятно да се наложи да преустановите носенето на контакти лещи. Просто ще се нуждаете от различен размер, материал или дизайн на лещата.
Никога не споделяйте своите контактни лещи, включително цветни или крейзи/козметични лещи. Споделянето на контактни лещи може да предизвика потенциално опасни за зрението проблеми с очите.
След като сте били прегледани от вашия очен лекар, контактолог или оптометрист и имате рецепта за контактни лещи, вие вече ще можете да закупуте контактни лещи от най-различни източници - оптичните магазини и онлайн магазините.

 

OS/OD/OU или R/L
OS или „ocular sinister“ е латински термин за лявото око, 
a OD или „ocular dexter“ за дясното око. OU или „ocular uterque“ означава, че рецепта е с едни и същи стойности на двете очи. Има рецепти, на които латинските термини са заменени с обозначения за ляво и дясно око.

BC
Това означава базистна кривина. Измерва се в милиметри от външната страна на контактните лещи. За най-добрър комфорт и здраве на очите се предписава да съответства и допълва кривината на роговицата. По-ниска е цифра означава по-голяма кривина на роговицата.

DIA
Това означава диаметър и е разстоянието измерено в милиметри от единия до другия край на контактната леща. Важно е, защото това определя къде в окото достигат краищата на лещата. Ако диаметърът не е точен може да предизвика дразнене и/или ожулвания.

CYL
Означава цилиндър и е необходим, ако вашите лещи са за коригиране на астигматизъм. Измерен в диоптри, цилиндърът показва степента на астигматизъм. Отрицателният знак означава късогледство (миопия), а знакът плюс означава далекогледство (хиперметропия).

AXIS
Това означава градус и е необходим при измерване на лещи коригиращи астигматизъм. Оста се измерва в градуси и показва ориентацията на цилиндрите в лещите. 

ADD
Означава добавка и се използва при бифокални и мултифукални лещи. Стойността на добавката се измерва в диоптри. Дори знакът плюс да не е написан на рецептата пред стойността на добавката, той се приема по подразбиране .

COLOR
Включва се в рецептата, само ако лещите променят или подобряват цвета на очите ви. Или в случай на специален ефект при определен дизайн като "котешки очи" например. Имената за цвят и стил се различават при отделните марки.

BRAND
На коя фирма производител и кой вид лещи са предписани от офталмолога.