Търсене

Вашето зрение

Научете повече за Вашето зрение

За нас, от Ленсес БГ, зрението и здравето на Вашите очи са наша основна грижа. Ето защо, ние Ви предлагаме само и единствено доказали се качествени продукти на световни марки и производители.
За да сме максимално полезни, искаме да Ви предоставим информация, която ще Ви помогне да научите повече за контактните лещи и за това как да защитите по най-здравословния начин очите си.
Разбира се, тази информация не би трябвало да се приема като ултимативни медицински съвети. За по-подробно описание на разглежданите тук теми, Ви препоръчваме да се консултирате с Вашия очен специалист.

Част от информацията ни е любезно предоставена
от CooperVision България, Bausch&Lomb и Johnson&Johnson, за което благодарим.

> Научете повече за Заболяванията на зрението
> Научете повече за Грижата за очите

Заболяванията на зрението

С развитието на живота и в зависимост от начина на живот, всеки ще трябва рано или късно да се справя със заболявания на зрението си, което налага корекция. С течение на времето дори малкият ситен шрифт започва да става все по-голямо предизвикателство.
Тази секция е разработена, за да Ви помогне да разберете най-важните заболявания на зрението и психологическите последствия, които се крият зад тях.
Съществуват множество публикации, свързани с човешкото зрение, но очният Ви специалист е този, който най-професионално и точно може да Ви отговори на всички въпроси, които имате. И само той е в състояние да Ви направи коректно изследване на Вашия зрителен проблем.

Човешкото око

Анатомия на човешкото око

Човешкото око предоставя най-остро зрение, когато то е в перфектна сферична форма, например като баскетболна топка. Деформация настъпва, когато очната ябълка или роговицата (cornea) са леко деформирани. Това причинява зрителни деформации, познати като астигматизъм, миопия или хиперметропия.

 

Как работи окото

Светлинни лъчи от точка А се фокусират чрез роговицата и лещата на окото, за да формират обърнат образ, попадащ върху светлочувствителните клетки на ретината. Информацията се пренася като импулси от тези клетки до мозъка чрез оптичен нерв. Количеството на входящата светлина, попадаща в окото, се регулира от ириса. Зеницата ( pupil ) е черен кръгъл отвор в центъра на ириса, чиито размер варира.

Анимиран пример на нормално сферично зрение
Моля, забележете: Мозъкът обръща образа, изобразен в дясната част на илюстрацията

Астигматизъм

Астигматизмът е основна деформация на зрението, причинена от неправилна форма на роговицата. Повърхността на роговицата е торична, формата е продълговата като на футболна топка, вместо да е перфектно обла като на баскетболна топка. Светлинните лъчи преминават през продълговатата роговица, пречупвайки се неравномерно, което причинява две фокусни точки. Това води до размазано, нефокусирано зрение на различните разстояния.
Обикновено, астигматизмът е наследствен, въпреки че и фактори като слаба осветеност на средата, или твърде много работа, извършвана на близки разстояния, могат да предизвикат астигматизъм също. През времето това състояние може да се повиши слабо, но основно астигматизмът се запазва в едни и същи нива през целия живот. 45% от хората, нуждаещи се от корекция на зрението имат някакви нива на астигматизъм. Симптомите включват размазване на обектите, често главоболие и напрежение на очите. В повечето случаи астигматизмът се съпровожда от миопия (късогледство) или хиперметопия (далекогледство).

Ето как торичните лещи коригират астигматизма


Неправилната форма при астигматичната роговица на окото и/или лещата произвеждат 2 фокусни точки пред или зад ретината, което води до неясно зрение.

Торичната контактна леща коригира рефракционната грешка като създава една фокусна точка върху ретината, където зрението е най-остро.

През последните две десетилетия, милиони пациенти с астигматизъм не са вярвали, че могат да ползват контактни лещи. Или тези, които са пробвали торични лещи за астигматизъм често са ги намирали за неудовлетворяващи и некомфортни.
Ако първите торични лещи не са били толкова успешни, то вече предимствата на съвременните технологии позволяват много по-добри торични лещи.
Понастоящем, торични лещи не се произвеждат сполучливо от всички компании. Колкото по-напредничава е една компания, толкова по-добри торични лещи представя тя. Това определено отличава производителите на контактни лещи един от друг. Като водеща компания в производството на торични меки контактни лещи се определя американският производител CooperVision. С помощта на компютърна технология в производството, водещите компании могат да произведат торични лещи с повече от една кривина и с различни дебелини на двете страни (предна и задна) на една и съща леща. Всъщност, полимерите произвеждани например от CooperVision, дават възможност за създаването на изключително тънки и прозрачни, устойчиви и комфортни торични лещи. Стругованото рязане, или чрез изливане на лещата, или комбинацията от двата технологични процеса помагат за постоянно и стабилно зрение през целия ден.
При новите поколения торични лещи, не е необходимо вече предварително напасване с пробни лещи. Можете спокойно да изберете подходящия за Вас вариант и просто да започнете да използвате лещите.

Далекогледство/Хиперметропия

Далекогледството или хиперметропията настъпва, когато очната ябълка е твърде къса, за да фокусира правилно. В следствие на това светлинните лъчи попадат зад ретината. Като резултат, окото вижда отдалечените обекти по-чисто, докато обектите наблизо изглеждат размазани. Това е състояние, при което окото е с по-малка сила. Корекцията изисква „плюсова” (+положителна) леща с допълнителна оптична сила, за да позволи по-остро зрение на близо.

Ето как сферичната контактна леща коригира хиперметропията

Формата на хиперметропичното око фокусира образите зад ретината, произвеждайки неясно размазано зрение на близо.

Като повишава фокусиращата сила на роговицата, сферичната контактна леща коригира рефракционната грешка, създавайки една фокусна точка върху ретината, където зрението е най-остро и ясно.

Късогледство/Миопия

Късогледото око вижда близките обекти в определени граници много чисто, докато зрението на далече е неясно и размазано през цялото време. Установено е например, че 70 милиона от хората в САЩ страдат от това състояние. Късогледството най-често е предизвикано от прекалено дългата очна ябълка, което води до неправилно фокусиране. Това е състояние, при което окото е с по-голяма фокусираща сила. Обектите се фокусират и попадат пред ретината. Корекцията изисква „минусова” (-отрицателна) леща, която да „намали” оптичността на окото и да предостави по-ясно и остро зрение на далеч.

Ето как сферичната контактна леща коригира късогледството

Формата на късогледото око фокусира образите пред ретината, произвеждайки неясно и замъглено зрение на далеч.

Чрез намаляване на фокусиращата сила на роговицата сферичната леща създава една фокусна точка върху ретината, където зрението е най-остро и ясно.

Пресбиопия

Ако Вие сте на 40 години или повече и сте установили, че става все по-трудно и по-трудно да четете малкия шрифт, може би имате едно основно състояние на зрението наречено пресбиопия. За щастие, бифокалните и прогресивните очила или тези за четене не са единственото решение на Вашия проблем. Мултифокалните контактни лещи Ви позволяват да виждате чисто и ясно на близо, на далече, на средни разстояния, навсякъде.

Какво е пресбиопия?
Пресбиопията се причинява по естествен път с напредването на възрастта. Тъй като при хората достигнали и над 40 години оптичната леща става по-дебела, тя започва да губи своята еластичност. Постепенно контролът на очния мускул намалява и хората трудно започват да фокусират обектите на близо. Освен неясното зрение, сигналите за пресбиопия включват и напрежение в очите и тенденция към отдалечаване на книгите или списания при четене.

Кое причинява пресбиопията?
Пресбиопията е нормално влошаване на зрението с възрастта – по-специално зрението на близо. Когато ставате по-възрастен, лещата на Вашето око се удебелява и губи своята еластичност, а мускулите обграждащи лещата отслабват. Тези две промени понижават Вашата възможност да фокусирате, особено обектите на близо. Избутвайки обектите на по-голяма дистанция от очите, едва тогава можете да ги видите ясно. Примерно, държите книга или списание далече от лицето си. Поради тази причина, пресбиопията понякога се нарича и „синдром на дългите ръце”.

Кои са симптомите на пресбиопията?
Основният симптом на пресбиопията е замъгленото неясно зрение, особено при работа, свързана с близки обекти. Състоянието се влошава в не добре осветена среда или когато сте изморени. Пресбиопията може също така да предизвика главоболие или напрежение в очите.

Как се диагностицира пресбиопията?
Пресбиопията обикновено се диагностицира с основен преглед на очите при очен специалист.

Как се лекува?
Пресбиопията обикновено се коригира с мултифокални контактни лещи или очила.

Ще се влошава ли състоянието на Вашето зрение?
Зрението на близо започва да се влошава по време на пресбиопията около 40-те години. Вашите очи продължават да губят способността да акомодират (фокусират)– нуждаете се от контактни лещи или очила, докато не навършите 60 години. На тази възраст Вашето зрение би трябвало да спре да се влошава.

Грижата за очите
Ние, от Ленсес БГ, бихме искали да Ви дадем някои съвети за това как бихте могли по-най добрия начин да се грижите за здравето на Вашите очи. С това искаме да Ви помогнем да откриете най-подходящите и добри лещи за вас, предлагани в нашия онлайн магазин. Представяме Ви широк диапазон от информация, която ще Ви ориентира за Вашия конкретен проблем.
Ако все пак имате специфични въпроси или се нуждаете от повече информация, можете да ни пишете или да се обърнете към Вашия очен специалист.

Знаете ли, че...?

Тук можете да намерите отговори на по-основните въпроси, свързани с грижата и здравето на очите. Тъй като целта на тази информация е по скоро образователна, бихме Ви препоръчали да се обърнете към очен специалист за по-подробна информация относно състоянието на Вашето зрение. Информацията по-долу не е представлява медицински съвети.

Подходящи ли са за Вас контактните лещи?

Повечето хора, нуждаещи се от корекция на зрението нямат никакви проблеми с носенето на контактни лещи. Още повече, че с новите материали, режим на подмяна и технологии, контактните лещи никога не са били по-лесни и здравословни за носене.

 • Въпреки всичко, Вие можете да имате затруднения при носене на контактни лещи, ако:
 • Вашите очи са раздразнени от алергии.
 • Вашата работна среда съдържа големи количества прах или химикали.
 • Страдате от неконтролируем диабет, тежка форма на артрит на ръцете или заболявания на щитовидната жлеза.
 • Вашите очи са непрестанно сухи поради вземане на лекарства или при бременност.
 • Консултирайте се с Вашия очен специалист при тези условности, за да сте сигурни дали контактните лещи са подходящи за Вас.

Децата се нуждаят от регулярни очни прегледи.
При децата от 5 до 12 години, едно от четири т.е. 25% страдат от недиагностициран зрителен проблем, което дава отражение и на техния начин на живот. И тъй като често децата нямат възможността и усещането да споделят факта, че зрението им е влошено, става още по-трудно да се установи зрителният проблем. Препоръчва се зрението на всички 4-годишни деца да бъде прегледано от очен специалист. Ако има обаче хора със зрителни проблеми в семейството, прегледът да бъде направен и на 3-годишна възраст. По-ранната диагностика е ключът към доброто зрение – зрителните проблеми често са отговорни и влияят на развитието на зрителната система при децата.

 • Сигнали за зрителни проблеми при Вашето дете.
 • Кривогледство, често търкане или мигане на очите 
 • Проблеми при виждане на дъската в училище
 • Използването на пръст, за да се маркира мястото при четене
 • Затварянето или покриването на едното око при четене
 • Накланянето на главата под определен ъгъл при четене
 • Приближаването на материалите близо до лицето при четене
 • Зачервяване или помътняване на очите

Възрастните също се нуждаят от регулярни прегледи на очите.
Идеалният случай е да си правите очен преглед веднъж годишно. Рутинните прегледи дават възможност да се диагностицира рано зрителен проблем, което позволява бързо лечение на повечето проблеми. Очните прегледи могат също така да разкрият сериозни и често появяващи се скрити медицински проблеми като високо кръвно налягане, диабет, възпаления и инфекции.

Типичният очен преглед.
Бърз и безболезнен, рутинният очен преглед осигурява добро и здравословно зрение. Преди прегледа, Вашият очен специалист ще Ви зададе въпроси, свързани с Вашата и на Вашето семейство здравословна история, имали ли сте някога зрителни проблеми или проблеми с очите, както и да опишете какво работите и начина си на живот. След това, той ще тества Вашите очи: проверявайки движението на очите, периферното зрение и цветоусещането; Глаукома тест, също и здравословното състояние на оптичния нерв и ретината.
Използването на компютър и Вашите очи
Много от нашето работно време, а и не само, е свързано с използването на компютър. А близо 90% от тези, които работят използвайки видео екрани като резултат, имат някаква форма на зрителен проблем или дискомфорт. Симптомите, свързани със зрителни проблеми, поради използването на компютър са:

 • Трудно фокусиране след работа с компютър
 • Напрежение в очите или умора
 • Главоболие
 • Чувство за сухота, сърбеж и/или зачервяване на очите

Съществуват също така и фактори на средата, които повишават напрежението на очите, дължащо се на използването на компютър:

 • Ярка, бляскава светлина във Вашето периферно зрение може да бъде разсейваща и да обърква и пречи на зрението Ви.
 • Отразяващата се светлина в монитора на компютъра може да Ви заслепява и да намалява контраста на изображенията на екрана, което ще доведе до напрягане от Ваша страна.

За да предотвратите причините на Вашите симптоми, посетете очния си специалист за професионален съвет.

Грижа за Вашите контактни лещи

Информацията по-долу „Правилно и Неправилно” Ви дава някои добри напътствия за това как да се грижите за Вашите контактни лещи. Можете да видите и филмчето, любезно предоставено ни от CooperVision България, което визуално ще Ви помогне да разберете най-основните действия при грижата за лещите.

Видео - Грижа за лещите

Правилно и Неправилно при контактните лещи

Правилно:

 • Преди да докосвате контактните лещи, винаги измивайте ръцете си с мек сапун и ги подсушавайте с кърпа, която не оставя по ръцете Ви власинки.
 • Слагайте или сваляйте контактните лещи в същия ред (лявата, после дясната или обратно), за да предотвратите объркването на лещите – лява с дясна.
 • Почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи, когато ги сваляте, спазвайки инструкциите както са описани.
 • Дръжте затворени флаконите на разтворите за контактни лещи, когато не ги използвате.
 • Почиствайте контейнера за контактни лещи веднъж дневно.
 • Подменяйте контейнера за контактни лещи веднъж на три месеца.
 • Сваляйте контактните лещи преди плуване.

Неправилно:

 • Позволявате на сапун, козметика или други субстанции да влизат в контакт с контактните лещи.
 • Пипате отвора на флакона на разтвора за контактни лещи.
 • Разреждате или добавяте допълнителен разтвор към стар разтвор в контейнера за контактни лещи.
 • Носите лещите за по-дълъг период от колкото Ви е препоръчал Вашият очен специалист.
 • Използвате разтвора след срока, посочен на флакона.

Очаквайте още...:))